مطالب کمک درسی برای تدریس پودمان ۷ کتاب کار و فناوری هفتم
آشنایی با رنگ ها و ترکیب رنگ
توانايي شناخت رنگ ها
رنگ معني بخش حيات و جلوه زيبايي است. خداوند جميل و جمال، عظمت و شكوه خلقت خود را در آفرينش مخلوقات هستي با تنوع رنگ ها به كمال رسانيده است. با نگاهي به پيرامون خود متوجه خواهيم شد كه چگونگي ديدن رنگ ها، تحت تأثير محيط، رنگ هاي مجاور و نوري كه بر اشيا مي تابد قرار دارد. به همين دليل ميزان رنگين بودن و حالت رنگ ها در شرايط مختلف تغيير مي كند. بنابراين بررسي قواعد مربوط به روابط رنگ ها و تأثيرات آنها بر يكديگر، براي كساني كه با رنگ سر و كار دارند الزامي است.
رنگ هاي اصلي طبيعت
چشم انسان رنگ ها را براساس سه خصوصيت از يكديگر متمايز مي كند:
الف - به واسطه رنگين بودن خود رنگ ها كه اصطلاحاً به آن ته رنگ يا فام مي گويند. مثل تمايز رنگ زرد ، قرمز و سبز از يكديگر به دليل اختلاف رنگ هايشان، كه در شكل زیر نشان داده شده است.
ب - تمايز رنگ ها به واسطه ميزان تيرگي و روشني رنگ ها ، مثل تمايز نارنجي از بنفش و از زرد
ج - تمايز به واسطه ميزان خلوص رنگ ها مثل تمايز رنگ آبي در حالت خالص خود با آبي هايي كه از تركيب آبي و رنگ هاي ديگر ساخته شده اند با شناخت خصوصيات فوق تمايز بين رنگ هاي اصلي طبيعت به راحتي قابل شناسايي است.
دايره رنگ
اصول صحيح دسته بندي رنگ ها، كار آموزش و پي بردن به خصوصيات، روابط و تأثيرات متقابل آنها را ساده تر مي كند. دايره رنگ كه در چرخه ي دوازده رنگي پيشنهاد شده استيك نمونه مشهور دسته بندي رنگ است كه از ميان آن يك مثلث متساوي الاضلاع بدست مي آيد كه سه رنگ اصلي قرمز، آبي و زرد را به هم متصل نموده است
رنگ هاي اوليه
رنگ هاي اوليه يا رنگ هاي اصلي، داراي خلوص رنگي هستند. يعني از تركيب هيچ كدام از رنگ هاي ديگر بدست نيامده اند. رنگ هاي اصلي در شرايط آزمايشگاهي بسيار دقيق و پر هزينه ساخته مي شود. البته رنگ هاي اصلي عرضه شده در بازار، رنگ هاي اصلي نيست و كمي تفاوت دارد، ولي به دليل پر هزينه بودن دست يابي به رنگ هاي اصلي، به ناچار رنگ هاي موجود در بازار به عنوان رنگ هاي اصلي پذيرفته شده اند.
به هر حال براي ساخت دايره رنگ بايستي سعي شود از خالص ترين زرد، خالص ترين قرمز و خالص ترين آبي استفاده شود.
زرد: زردهاي متعددي در بازار وجود دارد. اما زرد اصلي زردي است كه هيچ گرايشي به رنگ هاي ديگر در آن ديده نشود. در ميان زردهاي موجود، زرد كادميوم با درجه تيرگي متوسط نزديك ترين رنگ به زرد اصلي دايره رنگ است. زرد كادميوم با درجه ي تيره يا روشن نيز ساخته مي شود. اما درجه متوسط آن از همه بيشتر مورد استفاده قرار مي گيرد
قرمز: رنگ هاي تحت نام قرمز بسيار متنوع هستند و علي رغم اين كه گاهي به نام قرمز اصلي نيز ارائه مي شوند ولي همه خصوصيات قرمز اصلي را ندارند. از مشهورترين قرمزهايي كه وجود دارند قرمز كادميوم و قرمز آليزارين هستند كه در انواع مختلف سير و روشن ساخته مي شوند. در عين حال هيچ كدام قرمز اصلي نيستند. اما مخلوط اين دو نوع قرمز به رنگ اصلي نزديك است.
آبي: امروزه آبي هاي بسيار متنوعي در بازار عرضه مي شوند و معرو فترين آنها عبارتند از آبي اولترامارين، آبي كبالت و آبي پروس، در عين حال هيچ يك از اين آبي ها رنگ اصلي نيستند. تحت عنوان آبي اصلي نيز رنگ هايي ارائه مي شوند اما واقعيت اين است كه آنها نيز با آبي اصلي تفاوت دارند. در اين ميان آبي كبالت و آبي اولترامارين كمي تيره تر از رنگ اصلي هستند و مي توان با كمي روشن تر كردن، از آنها به عنوان رنگ نزديك به آبي اصلي استفاده كرد
رنگ هاي درجه دوم
هر رنگ درجه دوم، معمولاً از مخلوط كردن دو رنگ اصلي ساخته مي شود.
به اين ترتيب مي توان رنگ هاي درجه دوم را به طريق زير بدست آورد
زرد + آبي = سبز
زرد + قرمز = نارنجي
قرمز + آبي = بنفش
از تركيب رنگ آبي و زرد، رنگ سبز بدست مي آيد كه رنگي ميانه و معتدل است و رنگ تعلق، آرامش و خردمندی است.
از تلفيق رنگ زرد و قرمز، رنگ نارنجي حاصل مي شود كه رنگ جواني و شادابي است. هيجان رنگ نارنجي از زرد كمتر است و اعتدال بيشتري دارد.
از تركيب رنگ قرمز و آبي، رنگ بنفش بدست مي آيد كه رنگ سنين بالاست و در درون خود جوهری خودگرا دارد.
رنگ هاي درجه سوم
اين رنگ ها از مخلوط كردن يكی از رنگ هاي اصلي با رنگ هاي درجه دوم حاصل مي شوند. در واقع هر رنگ درجه سوم از اختلاط يك رنگ درجه دوم با يكی از رنگ های اصلي به دست مي آيد
رنگ هاي درجه سوم عبارتند از:
زرد نارنجي، قرمز نارنجي، قرمز بنفش، بنفش آبي، سبز آبي، سبز زرد. به اين ترتيب با اضافه كردن اين شش رنگ به سه رنگ اصلي و سه رنگ درجه دوم مجموعه ي رنگ هاي چرخه ي دوازده تايي رنگ كامل خواهد شد. رنگ هاي درجه دوم را به عنوان حد فاصل ميان رنگ هاي اصلي و رنگ هاي درجه سوم نيز مي توان ناميد. در واقع از تركيب دو رنگ مجاور هم در چرخه ي رنگ، رنگ يا رنگ هايي حاصل مي شود كه به عنوان حد فاصل مي توان از آنها نام برد.
نحوه ترکیب رنگ برای ساخت رنگ های فرعی
نظرات شما عزیزان:
www.4joking.loxblog.com